Smaki włoskiej kuchni - od lat najlepsze
Jedna z najbardziej popularnych kuchni świata bazuje na prostych przepisach, świeżych produktach i... miłej atmosferze przy stole. Czym jest i co ją charakteryzuje? Sprawdź.
Palące słońce, powietrze pachnące cytrusami, wysokie cyprysy na horyzoncie, szum morza i unosząca się wszędzie atmosfera błogiego życia, podkręcana ognistym charakterem mieszkańców. Oto Włochy w całej okazałości. Ta część Europy swoją popularność zawdzięcza nie tylko, niezaprzeczalnie istotnym, zabytkom kultury i sztuki naszej cywilizacji, nie tylko pięknym krajobrazom od północy kraju aż po same południowe jego krańce, ale także jednej z najpopularniejszych kuchni świata. Śmiało można rzec, że włoskie potrawy są jednymi z najlepiej rozpoznawalnych na całym świecie. Któż bowiem nie słyszał o pysznych cieniutkich pizzach, pysznych włoskich makaronach i genialnych produktach, na których oparta jest cała kuchnia? Istotnie, jeżeli można mówić o jakiejkolwiek filozofii potraw włoskich, to są one oparte przede wszystkim na regionalnych i świeżych produktach. Pomidory prosto z ogrzewanego słońcem krzaczka, mleko pochodzące od tutejszych zwierząt, na bazie którego tworzone są znakomite sery, także świeża oliwa, bogactwo pachnących ziół i świeże ryby świadczą o geniuszu tejże kuchni.
Czym są smaki Italii? To przede wszystkim pizze, pasty, zapiekane makarony, ryby i mięsa z grilla, a także pyszne desery! Najbardziej rozpoznawalnym włoskim daniem, i zarazem cieszącym się największą popularnością, jest pizza. Pizza pochodzi z okolic Neapolu, więc ta prawdziwa, neapolitańska znacznie różni się od tego, do czego jesteśmy mniej lub bardziej przyzwyczajeni. Pizza neapolitańska jest miękka i puszysta, a cały sekret jej smaku tkwi w jedynie kilku składnikach; mówi się, że im mniej składników i smaków na pizzy, tym ona sama w sobie jest lepsza. Pyszny świeży sos pomidorowy, dobrej jakości mozarella, zioła i pyszna oliwa – tyle wystarczy, by zakosztować prawdziwej Italii.
Włoskie makarony to temat-rzeka. Rodzaje, sposoby przygotowywania i podawania są nieprzyzwoicie bogate! Zapiekane rigatoni, ravioli czy lasagne doskonale sprawdzają się jako pyszny obiad. Najczęściej serwuje się je jako zapiekankę z mięsem, szpinakiem, grzybami, obowiązkowo z sosem śmietanowym, pomidorowym lub beszamelem. Palce lizać! Na włoski apetyt sprawdzą się również tradycyjne pasty: makarony z sosami i dodatkami, do wyboru np. spaghetti, tagliatelle czy penne wpiszą się w gusta każdego. Czy jednak wszystkie makarony, które możemy kosztować są warte grzechu? Zwrócić należy uwagę przede wszystkim na te, które są robione ręcznie. Jedynie taki sposób ich przegotowania może nam przybliżyć nieco smak Italii. Restauracja Stare Metropolis każdego dnia przygotowuje dla Państwa świeży makaron, by każde wydane danie było prawdziwą namiastką Włoch.
Choć od nagrzanych słońcem Włoch dzielą nas setki kilometrów, jest sposób na to, by w jesienne i ponure dni móc cieszyć się prawdziwym ich smakiem. Restauracja Toruń dwie lokalizacje Stare Metropolis posiada piec opalany drewnem, który nadaje potrawom unikalny smak i aromat. Co więcej, miejsce to może poszczycić się zawsze świeżymi i oryginalnymi włoskimi produktami – są one regularnie sprowadzane z Italii i na ich bazie przygotowywane są dania – a to, jak zostało wcześniej wspomniane, jest esencją prawdziwej włoskiej kuchni – oryginalny i regionalny produkt.
Menager
503 097 060
jola@staremetropolis.pl
Kierownik-ul. Łazienna
Stare Metropolis
ul. Łazienna 26
87-100 Toruń
512 196 310
Kierownik-ul. Podmurna
Stare Metropolis
ul. Podmurna 28
87-100 Toruń
530 741 653
Dane adresowe firmy
Metropolis Sp. z. o.o.
87-100 Toruń ul. Podmurna 28
NIP 956 20 29 373
Menager
Rezerwacje grupowe
biuro@staremetropolis.pl
Biuro
Poniedziałek - Piątek 9.00 - 17.00
biuro@staremetropolis.pl
tel. 56 621 04 05
kom. 731 089 675