ZADZWOŃ

Niedziela - Czwartek 12:00 - 22:00
Piątek - Sobota 12:00 - 23:00
 

Nasze restauracje

lis 29, 2017

Po czym poznać dobrą restaurację?


Kategoria: Aktualności
Napisał: metropolis

Po czym poznać dobrą restaurację?
Do niektórych trzeba rezerwować stolik z co najmniej półrocznym wyprzedzeniem, do innych natomiast siłą by klienta nie zaciągnęli i nawet Magda Gessler nie pomoże. Jakie cechy sprawiają, że jedna restauracja odnosi spektakularny sukces a inna nie? Jak wybrać dobrą restaurację?

Restauracje bywają różne – jedne specjalizują się w kuchniach z różnych zakątków świata – włoskie, węgierskie, hiszpańskie, francuskie, tajskie, hinduskie itp., inne nastawione są na określony typ klientów, np. matki z dziećmi, weganie, miłośnicy kotów. Ponadto są jeszcze takie, które serwują określony rodzaj potraw i napojów, jak karczmy, pizzerie i puby. Wybór dań również jest zróżnicowany – oferuje się potrawy niekonwencjonalne i tradycyjne, od tanich po bardzo drogie. Na co więc zwrócić uwagę przy wyborze restauracji?

 

Lokalizacja ma znaczenie?

Ekskluzywne, drogie restauracje będą położone w prestiżowych, niebanalnych rejonach miasta. Te przeznaczone dla biznesmenów najczęściej zlokalizowane są w centrum – gdzie w grę wchodzi dobry dojazd oraz dogodny parking. Bary i bufety, serwujące obiady domowe umiejscawia się z kolei w pobliżu dużych domów handlowych i sklepów lub osiedli mieszkalnych. Wystrój wnętrza i klimat lokalu również powinien być odpowiednio dostosowany pod główną klientelę. Jednak zarówno design, jak i lokalizacja nie pomogą, jeśli serwowane potrawy są zwyczajnie nie smaczne, obsługa opryskliwa, a lokal nie grzeszy czystością.

 

 

Cechy dobrej restauracji

Dobra, w znaczeniu: profesjonalna restauracja nigdy nie serwuje potraw przyrządzonych z półproduktów ani mrożonek, ale używa składników świeżych i wysokiej jakości – najlepiej od lokalnych dostawców i producentów żywności. Zatrudnia kucharzy, którzy mają doskonałe wyczucie smaku i potrafią przygotować przepyszne potrawy. Serwowane dania są aromatyczne, smaczne i estetycznie podane. W restauracji jest czysto, schludnie i elegancko. Obsługę cechuje kultura osobista, uprzejmość i dyskrecja, a każdy klient czuje się wyjątkowo.

 

Dobra, włoska restauracja

Wiele restauracji specjalizuje się w daniach włoskich – to obok francuskiej jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich, głównie ze względu na bogactwo smaków i aromatów. Do przygotowania potraw wykorzystuje się dużą ilość świeżych, soczystych warzyw, pachnących ziół i przypraw, oliwy oraz serów. Niebagatelne znaczenie w kuchni śródziemnomorskiej mają także ryby i owoce morza. Najbardziej popularne i rozpoznawalne dania kuchni włoskiej to różnego rodzaju pasty – spaghetti, ravioli, tortellini, czy gnocchi, podawane z różnymi dodatkami. Sławna jest także pizza – oczywiście wypiekana w tradycyjnym piecu opalanym bukowym drewnem. Popularne są też włoskie desery – tiramisu czy panna cotta.

Restauracja, serwująca włoskie dania powinna stosować oryginalne produkty, sprowadzane z Włoch (np. regionalna oliwa z oliwek, toskańska szynka dojrzewająca, ocet balsamiczny z Modeny, przyprawy i zioła, ser z mleka owczego, sos pomidorowy). Specyficznego smaku i aromatu oryginalnych włoskich dań nie sposób uzyskać, wykorzystując jedynie rodzime, polskie produkty. O jakości restauracji, tuż obok wykorzystywanych produktów, świadczą także talent i umiejętności kucharza przygotowującego dania.

 

Pyszne, włoskie dania w centrum Torunia

Co na rodzinny obiad? Spaghetti bolognese, filet z grilla a może pizza? Toruń słynie z pierników, ale może także poszczycić się potrawami rodem ze słonecznej Italii. Nasz lokal specjalizuje się w potrawach kuchni włoskiej, bazując na oryginalnych produktach importowanych z Włoch i tradycyjnych włoskich recepturach. Wszystkie potrawy, a w szczególności makarony, m.in. czarne spaghetti, zielone tagiatelle, rigatoni, ravioli, wyrabiane są ręcznie przez naszego szefa kuchni, a pizzę wypieka się zgodnie z włoską tradycją – w piecu na drewno bukowe.

 

Moda na restauracje oraz konkretny typ kuchni przychodzi i odchodzi, to co dziś jest popularne, jutro może iść w zapomnienie, jednak lokal serwujący najzwyczajniej pyszne jedzenie nie powinien stracić na popularności.

Alt: wnętrze toruńskiej restauracji stare metropolis
Title: Restauracja
ul. Łazienna 26
ul. Podmurna 28
SZEF KUCHNI POLECA

CZARNE SPAGHETTI

z krewetkami w sosie pomidorowym

Galeria

Zobacz całą galerię

Kontakt

Logo stare metropolis

Menager

503 097 060
jola@staremetropolis.pl

Kierownik-ul. Łazienna

Stare Metropolis

ul. Łazienna 26

87-100 Toruń

512 196 310

Kierownik-ul. Podmurna

Stare Metropolis

ul. Podmurna 28

87-100 Toruń

530 741 653

Dane adresowe firmy
Metropolis Sp. z. o.o.
87-100 Toruń ul. Podmurna 28
NIP 956 20 29 373

 

 

 

Zamówienia na wynos z ODBIOREM osobistym 

  • 512 196 310
  • 530 741 653 

 

  

 

 

Menager

Rezerwacje grupowe


jola@staremetropolis.pl

 biuro@staremetropolis.pl

 

 

 

 

 

 

Biuro

Poniedziałek - Piątek 9.00 - 17.00

biuro@staremetropolis.pl

tel. 56 621 04 05

kom. 731 089 675