Zdrowe jedzenie, czyli jakie?
Coraz więcej osób zwraca uwagę na sposób, w jaki się odżywia i stara się poprawiać swoje nawyki żywieniowe na lepsze. Zwykle staramy się ograniczać w naszych dietach potrawy bardzo tłuste, słodkie, ciężkostrawne. Jednak należy pamiętać, że nie każdemu służy taka sama dieta. To, o czym warto pamiętać to:
- należy odżywiać się regularnie – najwspanialsza dieta nie pomoże, jeśli będziesz jeść posiłki o różnych porach. W ten sposób dajesz niejednoznaczne sygnały swojemu organizmowi, który wariuje i nie wie, ile powinien odłożyć w organizmie na później, a ile odrzucić,
- warzywa stanowią istotny element diety – warzywa możesz traktować jako bezkarną przekąskę, ponieważ nie grozi Ci od nich przytycie – o ile oczywiście jesz świeże i nieprzetworzone produkty,
- istotne jest, żeby wiedzieć co się je – potrawy z niedużej ilości składników wyprodukowane w domu lub zaufanym miejscu są o wiele mniej tuczące, niż te ogólnodostępne.
Włoska kuchnia w ramach diety?
Może nie zawsze w ramach diety, ale na pewno jako element nowego etapu w zdrowszym podejściu do odżywiania. W naszym kraju kuchnia włoska jest bardzo popularna. Niestety większość osób skupia się na pizzach oraz pastach, które kojarzą nam się z tłustym i ciężkostrawnym jedzeniem. Choć włoscy kucharze są naszą inspiracją, musimy jeszcze wiele się od nich nauczyć, żeby zacząć jeść jak oni. Póki co, Polacy przede wszystkim rozgotowują makaron, który rozpływa się w garnku z wodą i zalewają go zbyt dużą ilością sosu. Oto dwa sekrety, które sprawiają, że polska kuchnia włoska jest tak tucząca. W Italii podaje się makaron al dente, co sprawia, że organizm nie wchłania go całego. Natomiast sos nie ma prawa odłożyć się w postaci zbędnych kilogramów, jeśli jedynie oblepia powierzchnię pasty, a nie ją oblewa. Dodatkowo nie bez znaczenia pozostaje regularność w porach posiłków i ich ilości oraz jakości. Włosi jedzą zwykle bardzo małe i lekkie śniadania na słodko, typu croissant z kawą. Później jedzą lunch w pracy. Największym posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja, która potrafi trwać kilka godzin i spędza się ją przy suto zastawionym stole. W Polsce mówimy, że jedzenie na noc jest niezdrowe, a Włosi obalają ten mit! Kluczem jest regularność.
Zero półproduktów
We Włoszech nie znajdziesz potrawy przygotowanej z nieświeżych dodatków czy półproduktów. W Italii, nieważne czy będziesz w restauracji czy w czyimś domu, możesz spodziewać się tylko kuchni sezonowej. Oznacza to, że menu jest podyktowane porą roku i aktualnie dostępnymi składnikami. To sprawia, że każda potrawa jest przyrządzana z najlepszej jakości warzyw i owoców.
Maksymalnie cztery składniki
Dobre danie według włoskiego kucharza? Szybkie w przygotowaniu i składające się z maksymalnie 4-5 składników. Zaskakujące? Filozofia kuchni Italii polega na wydobywaniu z tych kilku elementów ich esencji, a nie przytłoczeniu ich innymi dodatkami. Dzięki krótkiemu czasowi przygotowania, Włosi mają więcej czasu na celebrację samego posiłku i poświęcają zaoszczędzone godziny przyjaciołom. Nawet w restauracji kucharze trzymają się tej zasady, więc nie będziecie długo czekać głodni, a dania zaskoczą Was swoją prostotą.
Nie bój się o swoją wagę
Choć powszechnie uważa się, że kuchnia włoska jest ciężkostrawna, wcale tak nie jest. Po prostu w Polsce nie przykładamy się należycie do włoskich receptur. Zamiast tego, urozmaicamy dania zgodnie z regionalnymi przyzwyczajeniami. Na przykład pizza powinna być cienka i obsypana niewielką ilością składników oraz oprószona serem, a nie nimi przytłoczona, jak zdarza się w niektórych lokalach. Zresztą nie tylko w lokalach, bo często kupujemy mrożoną pizzę do domu i nakładamy na nią dodatkowe składniki. Do posiłków tradycyjnie podaje się czerwone wino, które dobrze wpływa na trawienie. W związku z tym, prawdziwa włoska kuchnia naprawdę nie sprzyja przybieraniu na wadze, a według opinii turystów można od niej wręcz schudnąć.
Zacznij korzystać z Włoch!
Mamy nadzieję, że od dziś przestaniesz się bać sięgać po włoskie potrawy. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, poczytaj opinie dietetyków na ten temat. Nie musisz od razu jechać do Italii, żeby zaserwować sobie zdrowe i smaczne przysmaki podane w odpowiedni sposób. W Polsce mamy kilka miejsc, w których możesz urządzić sobie Dni Półwyspu Apenińskiego. Jednym z takich miejsc jest Stare Metropolis w Toruniu. Tamtejsi kucharze robią nieziemskie ciasto do pizzy i wykorzystują do ich produkcji same świeże składniki. Jeśli nie możesz przekonać się do zdrowej pizzy, spróbuj klasycznego spaghetti, które urzeknie Cię prostotą i smakiem. Jeśli przytyjesz od którejkolwiek z tych potraw, to chyba tylko dlatego, że zjadłeś podwójną porcję! Zacznij swoją przygodę ze świadomym odżywianiem właśnie w tym lokalu. To idealne miejsce na spędzenie czasu z przyjaciółmi we włoskim stylu oraz nauczenie się smaków Italii. Przy okazji możecie wraz z bliskimi wypróbować włoską metodę biesiadowania, która polega na niespiesznym spożywaniu potraw i długich rozmowach. Możemy Wam zdradzić, że ta metoda to sekret niskiej wagi Włochów! Nie zastanawiaj się dłużej, tylko sprawdź menu na www.staremetropolis.pl i do dzieła.
Menager
503 097 060
jola@staremetropolis.pl
Kierownik-ul. Łazienna
Stare Metropolis
ul. Łazienna 26
87-100 Toruń
512 196 310
Kierownik-ul. Podmurna
Stare Metropolis
ul. Podmurna 28
87-100 Toruń
530 741 653
Dane adresowe firmy
Metropolis Sp. z. o.o.
87-100 Toruń ul. Podmurna 28
NIP 956 20 29 373
Menager
Rezerwacje grupowe
biuro@staremetropolis.pl
Biuro
Poniedziałek - Piątek 9.00 - 17.00
biuro@staremetropolis.pl
tel. 56 621 04 05
kom. 731 089 675