Aktualności

Odkryj najlepsze specjały kuchni włoskiej


Dlaczego Polacy tak kochają kuchnię włoską? Być może to kwestia smaku potraw, prostoty przepisów, a może to ten piękny słoneczny kraj tak pozytywnie im się kojarzy, że chcą poczuć się choć przez chwilę, jak na wakacjach. Cokolwiek by o tym nie myśleć, nie ulega wątpliwości, że specjały pochodzące z Włoch coraz częściej goszczą na polskich stołach, a restauracje włoskie są wybierane jako miejsca spotkań. Wygląda na to, że dania rodem ze słonecznej Italii już na dobre zagościły w menu znacznej części Polaków.

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni europejskich. Włosi korzystają z dużej ilości świeżych warzyw i ziół, dzięki czemu przygotowane przez nich dania są smaczne oraz bardzo aromatyczne. Tradycyjny obiad włoski składa się z przystawki, dwóch dań oraz deseru. Jednym z dań, które może być serwowane właśnie jako przystawka, jest carpaccio (czyt. karpaczio). Podobnie jak często stosowany w kuchni polskiej tatar, carpaccio przyrządzane jest z surowego mięsa, które zostaje pokrojone w bardzo cienkie plasterki i delikatnie rozbite. Tradycyjnie do przygotowania tego dania używa się mięsa wołowego, a najlepiej polędwicy, którą uważa się za jeden z najcenniejszych kawałków wołowego mięsa. To mięso jest też popularne w Ameryce i Europie.

Bardzo ciekawe okazuje się nawet samo pochodzenie dania. Książki kucharskie podają, że carpaccio powstało w Wenecji i zostało przyrządzone po raz pierwszy w 1950 roku, na specjalne życzenie weneckiej hrabiny, która musiała jeść jedynie surowe mięso. Dziś jest to popularne danie, a jeśli i Ty jesteś ciekawy jego smaku, wstąp do włoskiej restauracji i skosztuj wyśmienitego carpaccio z polędwicy wołowej z rukolą, kaparami, czarnymi oliwkami, sosem balsamicznym i parmezanem.

Przysmaki kuchni włoskiej

Kolejnym ciekawym specjałem kuchni włoskiej jest pizza salsiccia. Czym jest pizza, każdy wie, ale tym razem mowa o szczególnej jej odmianie – a mianowicie o pizzy bez sosu pomidorowego, który przecież zwykle jest składnikiem tego dania. Przepyszna pizza salsiccia z serem mozarellą, kwiatem rzepy brokułowej, włoską białą kiełbasą, gorgonzolą oraz czarnymi oliwkami to niezwykle smaczne połączenie składników. Kwiat rzepy brokułowej to włoski przysmak, lekko gorzkawe warzywo nieco przypominające brokuły. Spożywanie go jest bardzo zdrowe, gdyż zawiera ono witaminę A, K, potrzebną zimą witaminę C oraz inne składniki mineralne, a także antyoksydanty. Salsiccia, od której wzięła się nazwa pizzy to surowa kiełbasa z mięsa wieprzowego, przyprawiona ziołami śródziemnomorskimi.

Włoskie dania zachwycają i na szczęście dziś nie trzeba już nigdzie wyjeżdżać, by ich spróbować. Wszystko dostępne jest na wyciągnięcie ręki w restauracji Toruń – Stare Metropolis. Jest to miejsce, gdzie serwuje się prawdziwe włoskie smaki, specjały przygotowane z sercem i pasją według włoskich przepisów, z użyciem najwyższej jakości świeżych składników.

 Wybierz się wraz z rodziną i przyjaciółmi do miasta Mikołaja Kopernika i daj oczarować prawdziwie włoskim smakiem potraw serwowanych w Metropolis!

 

Carpaccio Restauracja w Toruniu
POWRÓT

Kontakt

Logo stare metropolis

Menager

503 097 060
jola@staremetropolis.pl

Kierownik-ul. Łazienna

Stare Metropolis

ul. Łazienna 26

87-100 Toruń

512 196 310

Kierownik-ul. Podmurna

Stare Metropolis

ul. Podmurna 28

87-100 Toruń

530 741 653

Dane adresowe firmy
Metropolis Sp. z. o.o.
87-100 Toruń ul. Podmurna 28
NIP 956 20 29 373

 

 

 

Zamówienia na wynos (wyłącznie z odbiorem osobistym)

można składać u Kierownika

lub pod numerem tel: 56 663 40 00

 

 

 

Menager

503 097 060
jola@staremetropolis.pl

 

 

 

 

 

 

Biuro

Poniedziałek - Piątek 9.00 - 17.00

biuro@staremetropolis.pl

tel. 56 621 04 05

kom. 731 089 675