Aktualności

Włoskie makarony w Toruniu


Pasty zwane z języka włoskiego makaronami, należą do jednych z ulubionych dań Polaków. Specjały te przyrządza się według tradycyjnych przepisów. Nie jest do końca jasne, który kraj jest ojczyzną makaronu, spierają się o to Chiny i Włochy. Jednak znaleziska archeologiczne mówią jedno — makaron był znany w Azji już 4 tys. lat temu!

Makaron trafił do Włoch w XIII wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo, który przywiózł go z Chin. Mimo to Włosi twierdzą, że już w starożytnym Rzymie znano placki z mąki wysuszone na słońcu, czyli swoistą pramatkę makaronu. Bez względu na to, skąd właściwie pochodzi makaron, to Włosi spopularyzowali go w Europie i na całym świecie. W XV  zaczęto  wytwarzać makaron  z pszenicy durum. Z kolei w XVII wieku powstały pierwsze mechaniczne maszynki do produkcji makaronu.

Jak powstał makaron?

 Na ten temat krążą dwie opowieści. Według pierwszej makaron powstał na statku, i to przypadkiem. Woda dostała się bowiem do mąki. Po jej usunięciu w ładowni statku pozostały kawałki, którymi – po ugotowaniu – karmiono... niewolników. Druga historia mówi o piekarzu, który po wyrabianiu ciasta na chleb, oczyszczał ręce z resztek, a następnie używał ich do zagęszczania zupy.

Włosi tłumaczą, że makaron musi mieć wiele różnych  form, bo każda z nich inaczej przenosi sos. Rurki – penne (po włosku: piórka), doskonale komponują się z pesto. Kokardki, czyli farfalle (po włosku: motyle) – świetne są do sałatek i np. sosu grzybowego. Świderki (fusilli) – znakomicie pasują do dań głównych, czyli zup i zapiekanek, a także do sałatek. Spaghetti —    słynne grube nitki,  idealne są do popularnych sosów takich jak bolognese czy carbonara. Tagliatelle — długie makaronowe wstążki najczęściej podaje się z sosami z mięsem, owocami morza czy warzywami. Lasagne — prostokątne płaty, genialnie oddzielają warstwy farszu.

Stare Metropolis — włoska kuchnia w najlepszym wydaniu

 Wyjątkowość tej toruńskiej restauracji  powinien podkreślić fakt, że wszystkie makarony są codziennie ręcznie wyrabiane przez naszych kucharzy. Dla amatorów past mamy szeroki wachlarz makaronów: zielone Tagliatelle, Rigatoni, czarne Spaghetti, Ravioli oraz naszą nowość — Rigatoni z mąki razowej. Dla osób mających ochotę na makaron w nieco innym niż tradycyjne wydaniu, przygotowaliśmy wyborną propozycję: pastę al forno. Wszystkie nasze makarony z tej oferty zapiekamy w piecu opalanym drewnem. Dania podawane są z rozpływającym się serem mozzarella. Kuchnia włoska to nasza specjalność!

Sekret dobrego makaronu

Makaron należy gotować w dużej ilości mocno wrzącej wody. Musi jej być na tyle dużo, by formy mogły swobodnie pływać w garnku. Sól również dodajemy do wrzącej wody. Aby sprawdzić, czy makaron jest już dobry, weź na widelec kawałek i spróbuj rozgnieść go między paznokciami. Jeśli poczujesz, że jest zbyt twardy, to oznacza, że jest niedogotowany.

Zęby również nadają się do sprawdzania twardości makaronu- dlatego taki sposób gotowania makaronu nazywamy Al dente, z włoskiego dosłownie „na ząb”.

Jeśli pragniesz zasmakować we włoskiej kuchni, zapraszamy do naszych restauracji włoskich w Toruniu.  Oferujemy szeroki i bogaty wybór dań typowo włoskich oraz polskich. Wnętrza są przytulne, urządzone w typowo włoskim stylu,  zachęcają do  wesołego spędzenia czasu u nas. Poczuj się w naszej restauracji jak w słonecznej Italii!

Włoskie makarony w Toruńskiej Restauracji
POWRÓT

Kontakt

Logo stare metropolis

Menager

503 097 060
jola@staremetropolis.pl

Kierownik-ul. Łazienna

Stare Metropolis

ul. Łazienna 26

87-100 Toruń

512 196 310

Kierownik-ul. Podmurna

Stare Metropolis

ul. Podmurna 28

87-100 Toruń

530 741 653

Dane adresowe firmy
Metropolis Sp. z. o.o.
87-100 Toruń ul. Podmurna 28
NIP 956 20 29 373

 

 

 

Zamówienia na wynos (wyłącznie z odbiorem osobistym)

można składać u Kierownika

lub pod numerem tel: 56 663 40 00

 

 

 

Menager

503 097 060
jola@staremetropolis.pl

 

 

 

 

 

 

Biuro

Poniedziałek - Piątek 9.00 - 17.00

biuro@staremetropolis.pl

tel. 56 621 04 05

kom. 731 089 675