Aktualności

Gastronomiczna podróż po Toruniu


Kochasz dobre jedzenie i podróże? W takim razie zapraszamy cię na wyjątkową, kulinarną podróż po toruńskiej starówce.

Niemalże każde, większe miasto naszego kraju może pochwalić się tradycyjną, regionalną kuchnią. Idąc tym tropem; Łódź ma swoją zalewajkę, Trójmiasto dania rybne, a Toruń pierniki. Zatrzymajmy się jednak przy ostatnim z wymienionych miast, gdyż – wbrew powszechnej opinii – to właśnie Toruń jest w stanie zaoferować odwiedzającym go turystom, niezliczoną wręcz ilość potraw nawiązujących do różnorodnych kuchni całego świata. 

Tradycyjne smaki Torunia

Naszą kulinarną podróż po Toruniu rozpoczynamy od poznania potraw, którymi raczyli się mieszkańcy miasta nawet kilka wieków temu. Co jednak najistotniejsze to fakt, iż część dań przetrwała do dnia dzisiejszego.

Ryby w wydaniu toruńskim

Ryby – zwłaszcza te słodkowodne - to produkt, który dawna kuchnia toruńska darzyła wyjątkowym sentymentem. Przykładowo; zaglądając do przepisów sprzed lat znajdziemy co najmniej cztery sposoby przygotowywania karpia, a więc po polsku, toruńsku, niemiecku i żydowsku. Różnią się one pomiędzy sobą zarówno stosowanymi składnikami, jak i przyprawami. Jako ciekawostkę warto nadmienić, iż sposób toruński zakładał macerowanie ryb w sosie piernikowym.

Toruńskie pierniki

Toruń słynie z pierników, które miasto wyrabia aż od XIV wieku. Dzisiejsze pierniki jedzone są w charakterze słodyczy, niemniej jednak nie zawsze tak było. Przed wiekami było one bowiem używane w charakterze przypraw, dodatku do potraw czy nawet zagęstników do zup i sosów. Ich smak był wówczas ostry, a nawet pikantny i w niczym nie przypominał obecnie produkowanych ciasteczek.

Piwo w Toruniu

Piwo to rodzaj alkoholu, który zajął szczególne miejsce w historii Torunia. Otóż w złotych czasach toruńskiego piwowarstwa, a więc w XV oraz XVI wieku, w cechach staromiejskim i nowomiejskim funkcjonowało aż 90 mistrzów i taka sama ilość browarów. W ówczesnych czasach piwo stanowiło bowiem bazę do zup, a nierzadko pite było dopiero po pogrzaniu i dodaniu doń jajek. Warto dodać, iż przypisywano mu również właściwości lecznicze. Jakie? Otóż uważano powszechnie, iż piwo reguluje trawienia, pomaga pozbyć się kolki i wiatrów, a wypijane z dodatkiem kopru włoskiego ukoi ból gardła i wyleczy choroby oczu.

Restauracja Toruń - Stare Metropolis

Na koniec prawdziwa perła toruńskiej starówki czyli restauracja Stare Metropolis. Dlaczego perła? Ponieważ w praktyce Stare Metropolis to dwie restauracje działające w mieście od ponad… 15 lat! Nic zatem dziwnego, że każdego dnia oba z wymienionych miejsc odwiedzają spore ilości klientów, spragnionych podawanych tu potraw. Restauracje specjalizują się w dwóch rodzajach kuchni; polskiej oraz włoskiej, jednak to właśnie kuchnia włoska jest swego rodzaju „konikiem” Starego Metropolis. Dlaczego? Ponieważ z powodzeniem może ona pochwalić się zawartością regionalnych produktów importowanych bezpośrednio z Włoch oraz tradycyjnymi, włoskimi recepturami. Czego warto spróbować w Starym Metropolis? Tak naprawdę… wszystkiego. Niemniej jednak prawdziwym must have’m restauracji jest pizza wypiekana w piecu opalanym prawdziwym drewnem bukowym dzięki czemu zachwyca ona niebanalnym smakiem. Nie sposób również pominąć tutejszych makaronów. Te drugie wyrabiane są ręcznie dosłownie każdego dnia, dzięki czemu podbijają one podniebienia nawet tych gości, którzy na co dzień nie przepadają za włoskimi pastami. Jeśli tylko lubisz kuchnię włoską lub też dania kuchni polskiej, to Stare Metropolis z całą pewnością skradnie twoje serce.

POWRÓT

Kontakt

Logo stare metropolis

Menager
jola@staremetropolis.pl

503 097 060

Kierownik-ul. Łazienna

512 196 310

Kierownik-ul. Podmurna

530 741 653

Dane adresowe firmy
Metropolis Sp. z. o.o.
87-100 Toruń ul. Podmurna 28
NIP 956 20 29 373

 

Zamówienia na wynos można

składać u kierownika lub pod

starymi telefonami dowozowymi

tel: 56 663 41 57 tel: 56 663 40 00

Biuro
biuro@staremetropolis.pl

tel. 56 621 04 05

 

kom. 731 089 675



Poniedziałek - Piątek 9.00 - 17.00